Doneer nuDoneer nu
Doneer nu

In memoriam Rein Zeeman

Op maandag 19 april 2021 overleed tot ons groot verdriet onze erevoorzitter en oprichter van Interplast Holland, Rein Zeeman. Rein was als plastisch reconstructief chirurg werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum (in die tijd nog AZL genaamd) toen hij voor het eerst naar Oeganda afreisde. Dit was in 1989 nog onder de vlag van Interplast Duitsland en op uitnodiging van de Rotary Club of Rubaga, maar al snel daarna volgde in 1990 de oprichting van Stichting Interplast Holland. In de jaren die daarop volgden kwamen er steeds meer landen bij: Ghana, Jemen, Indonesië, Guinee-Bissau, Burundi en vele anderen. Rein heeft in totaal 67 uitzendingen geleid waarbij duizenden operaties uitgevoerd en artsen opgeleid werden. Zijn laatste missie vond plaats in Burundi in 2019.

Zijn geliefde Oeganda werd zijn tweede thuisland, waar hij tot kort voordat hij ziek werd nog werkte in het brandwondencentrum. Een centrum dat door zijn enorme doorzettingsvermogen na jaren van de grond kwam en in 2004 haar opening beleefde. Rein was een begenadigd plastisch chirurg en een alleskunner en dacht altijd in oplossingen. Hij had als motto: Keep It Safe, Keep It Simple…

Rein zal door velen gemist worden maar laat ontelbare ‘glimlachen’ na en zijn patiënten zullen hem nooit vergeten. Zijn bevlogenheid, passie en respect voor zijn medemens en niet te vergeten zijn tomeloze energie heeft velen geïnspireerd om ook plastisch chirurg te worden. Hij heeft in Oeganda artsen opgeleid uit diverse andere Afrikaanse landen die zijn werk nu in hun eigen land kunnen voortzetten. Ook in Nederland zijn velen geïnspireerd geraakt door Rein en gemotiveerd om het werk van Interplast Holland voort te zetten. Rein had er vertrouwen in dat zijn ‘kindje’ in goede handen is overgegaan.

Zijn levenswerk wordt voortgezet en daar had hij ook vertrouwen in, maar wat zullen we hem ongelofelijk missen… Hij was een uniek mens met een groot hart en respect voor zijn medemens, ongeacht kleur, religie of politieke geaardheid.

Nieuwsbrief


Interplast Holland

T: + 31 (0)71 5210165
E: info@interplastholland.org
KVK: 41168141
RSIN: 009278308

Keurmerk

© Interplast Holland 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram